fbpx

Om Fafelle

Världen ställer om till alltmer växtbaserad mat och digitaliseringen skapar nya möjligheter. Det tycker vi är väldigt spännande och i denna process vill vi spela en viktig roll.

Låt oss börja med maten. När vi såg oss omkring hittade vi massor av restauranger som serverar vegetarisk mat men nästan alltid som ett påtvingat komplement till en ordinarie animalisk meny. Med Fafelle ville vi därför skapa en helt vegetarisk och helst vegansk restaurang med fantastiskt god och spännande mat.

Under de senaste åren har det dykt upp mängder med restauranger som tagit hamburgare, pizza, tacos mm. till helt nya höjder och satt den traditionella snabbmaten i finrummet. Vi såg möjligheten i att ta den faktiskt veganska falafeln på samma resa. Vi vill skapa en genuint nyskapande fusion mellan tradition och nyskapande grön matlagningskonst under ledning av vår stjärnkock Joel Åhlin.

Vår filosofi

Smaker från hela världen,
bra för kroppen, själen och planeten

Vi började experimentera både med falafel och olika sätt att servera den på. Ett innovativt experimenterande som är en viktig del av vår själ. I taktpinnen håller vår stjärnkock Joel Åhlin som valt att plocka genuina smaker från all världens kök och kombinera det med vår hantverksmässigt tillverkade falafel.

Joel har plockat upp smaker från olika favoritplatser och skapat en bredd av smakkombinationer som gör att det alltid ska vara spännande att komma tillbaka till Fafelle. Ta en smakresa till Marrakesch, Kalifornien eller Ostasiens genom våra bowls, wraps eller nibbles. Se vår meny som ständigt utvecklas.

Luftfriterad falafel

I skapandet av vår egen falafel har vi börjat med tillagningstekniken i form av luftfritösen – LightFry. Denna teknik gör att vi kan producera och tillaga falafel på sätt som gör den både nyttigare, godare och enklare att tillaga.

Med vår erfarne falafel-kock Sefin Ismail (och hans mamma) har vi genom att testa massvis av varianter utvecklat recept som är särskilt väl anpassade för luftfritering. Vår falafel tillverkas hantverksmässigt med en lätt förfritering och fryses därefter. I restaurangen luftfriteras falafeln en andra gång. Denna dubbelfritering med varmluft ger en krispig falafel som även behåller sin saftighet och som inte dryper av olja. Framförallt blir det väldigt gott. Dessutom gör det vår restaurang fri från matos och vi minskar matsvinnet genom att bara luftfritera det som faktiskt beställs.

Drycker för själen och kroppen

Vi gör egna nyttiga smoothies och tonics. Vår Sunshine Tonic är till exempel som att dricka en solstråle. Du hittar även vår egen signatur Kombucha, naturliga lemonader och mycket mer i vårt ständigt varierande dryckessortiment. Se våra drycker här.

Vi experimenterar hela tiden i “The Lab”!

Vi har vårt experimentkök bakom restaurangen i PK-Huset i Stockholm. Vi kallar det ”The Lab” och här testar vi hela tiden nya växtbaserade idéer och falafelvarianter under ledning av Joel och Sefin. Vi tar gärna emot idéer och synpunkter på info@fafelle.com

Tillgänglighet och hållbarhet genom digitalisering

I rask takt har digitaliseringen skapat nya förutsättningar men även utmaningar för restaurangbranschen. Här är vår ambition att ligga i framkant. Vi har en utgångspunkt i e-handel och har redan från start haft målet att bygga alla våra processer på en digital plattform. En skalbar struktur som gör att vi i förlängningen kan hålla ihop hela kedjan från råvaror, distributörer, beställning, betalning, beredning, tillagning och distribution i en process. Vi vill jobba med de bästa lösningarna och knyta ihop dessa komponenter för att minskat svinn i varje steg och skapa den bästa möjliga kundupplevelsen.

Det ska vara lätt att beställa från oss on-line och smidigt att hämta mat eller få den skickad hem eller till kontoret. Vi erbjuder även vissa av produkter i retail. Kort och gott, vi strävar efter att bli en ledande grön on-line-restaurang vars rätter ska vara tillgängliga!

Hälsa och hållbarhet för dig och vår planet

Vi tror genuint på att växtbaserad mat löser många av de klimatutmaningar jorden står inför och att vi som människor mår bättre. Utöver det strävar vi efter att i varje steg, så långt det är praktiskt möjligt, göra rätt val för klimatet. Vi har mer att göra men vi använder återvinningsbara förpackningar, har inga tillsatser eller konserveringsmedel i maten, väljer fossilfri distribution om möjligt, erbjuder ”doggie-bags” i restaurangen, samarbetar med Karma och To-Good-To-Go för att minska matsvinn, väljer helst närodlat, mm.

Teamet bakom Fafelle

Bakom Fafelle står två exceptionella matkonstnärer, både experter inom sina respektive områden. Vad händer när man blandar en stjärnkock med en vegetarisk instagramsensation/kokboksförfattare?

TEAM FAFELLE

HEAD CHEF

Joel Åhlin

Joel Åhlin har arbetat som kock över hela världen i mer än 20 år och har redan uppnått tre stora livsmål i sitt yrke; han byggde upp sina egna restauranger Agrikultur och Bar Agrikultur 2016, skrev sin första kokbok ”Azur” 2017 och båda hans restauranger tilldelades av Michelin Guide 2018, 2019 och 2020 en stjärna för Agrikultur och en Bib Gourmand för lillasysterrestaurangen Bar Agrikultur. Joel älskar att resa och att hitta inspiration från hela världen.

- Nu är det dags för mig att ta ett steg utanför min egen komfortzon och göra mitt bästa för att bygga upp en fantastisk avancerad snabbmat och växtbaserad restaurang. -Säger Joel

R&D, PRESS & SOCIAL MEDIA

David Frenkiel

David Frenkiel började som journalist och grafisk designer och har jobbat som art director på några av Sveriges största magasin.

Idag är han vegetarisk kokboksförfattare och fotograf och är en av grundarna av Green Kitchen Stories. Han och hans fru har varit en av de ledande förebilderna inom modern vegetarisk mat under de senaste 10 åren genom sin prisbelönta blogg och deras bästsäljande kokböcker och appar som har blivit publicerade över hela världen. Han har en stor följarskara på sociala medier via sitt instagramkonto @gkstories och han har medverkat i internationella publikationer som Food & Wine Magazine, Bon Appetit, ELLE, Vogue, The Guardian, National Geographic och många andra.

David bor i Stockholm med sin fru Luise och tre barn.